Tuesday, December 21, 2021

Relativ datering af klippelag

Relativ datering af klippelag



Citat: Peppe, D. Teksten på denne side kan udskrives og kan bruges i henhold til vores servicevilkår. Forskellige arter af ammonitter levede på forskellige tidspunkter i mesozoikum, så at identificere en fossil art kan hjælpe med at indsnævre, hvornår en sten blev dannet. Placeringen af ​​den nederste pilespids indikerer den første forekomst af fossilet, og den øverste pilespids indikerer dens sidste forekomst - da den uddøde. Feltspatkrystaller fundet i tuflagene indeholder en ustabil isotop af kalium, der kan bruges til denne dateringsmetode. Kapitelindhold: Geologisk tid — 1, relativ datering af klippelag.





Princip 1: Sedimenter aflejres i vandrette lag



Dette diagram viser et udvalg af klippelag eller stratigrafiske søjler fra den geologiske formation Koobi Fora på den østlige bred af Turkana-søen i Kenya. Dette område er en højderyg af sedimentær bjergart, hvor forskere har fundet mere end relativ datering af klippelag, fossiler, både menneskelige og andre homininer, da disse fossiler hjælper med den videnskabelige undersøgelse af menneskets evolution. Turkana-søen har en geologisk historie, der favoriserede bevarelsen af ​​fossiler. Forskere antyder, at søen, som den ser ud i dag, kun har været det relativ datering af klippelag for de seneste år.


Det nuværende miljø omkring Turkanasøen er meget tørt. I løbet af tiden har området dog oplevet mange ændringer. Klimaet i regionen var igen fugtigt, hvilket kan have været gunstigt for tidlige mennesker og homininer at have blomstret der. Alle søer, floder og vandløb bærer sedimenter som jord, sand, relativ datering af klippelag, og vulkansk stof. Dette sediment sætter sig til sidst på bunden af ​​søbed eller aflejringer ved mundingen af ​​floder i en alluvial vifte.


Denne proces med materialeaflejring og erosion samt stigningen og faldet i søniveauerne på grund af miljøændringer tilføjede langsomt lag til den geologiske rekord fundet i Turkana-bassinet. Over tid størknede sedimentet til sten. Knogler fra gamle mennesker, vores hominin-forfædre og andre dyrearter blev begravet i sedimentet, relativ datering af klippelag, og blev til sidst forstenet og bevaret i klipperne.


I Koobi Fora-formationen, relativ datering af klippelag, bands relativ datering af klippelag sedimentære bjergarter er spækket med lag af tuffa tegn på tider, hvor tektonisk og vulkansk aktivitet dominerede landskabet.


Typisk falder asken, pimpstenen og andre materialer, der spyer fra vulkaner, enten direkte tilbage til jorden eller bliver båret væk af luftstrømme eller floder og vandløb. Dette vulkanske stof bundfældes til sidst og komprimeres med tiden til en speciel type sedimentær bjergart kaldet tuf. Tektonisk aktivitet har haft andre indvirkninger på forskningen i Koobi Fora-regionen. Under den pliocæne geologiske epoke 5. Dette gjorde det muligt for erosionskræfter at afsløre sten, der blev begravet for længe siden.


Disse processer afslørede også fossilerne begravet i disse lag af sten. Lagene af vulkansk sten er ekstremt vigtige for at rekonstruere historien om Turkana-bassinet, fordi de giver forskere mulighed for at beregne alderen på hominin-fossiler fundet i regionen.


Det vulkanske materiale i tuf er velegnet til radiometrisk datering, som bruger kendte henfaldshastigheder for specifikke ustabile isotoper til at bestemme alderen på den sten, der indeholder den isotop. Feltspatkrystaller fundet i tuflagene indeholder en ustabil isotop af kalium, der kan være relativ datering af klippelag for denne datingmetode.


Arkæologiområdet bruger ofte kulstofisotoper, som er meget mere almindelige, men palæontologiområdet bruger ofte en kalium-argon-dateringsteknik, fordi den kan bruges til at datere meget ældre stenmateriale. Over tid henfalder den ustabile kaliumisotop 40 K fra klipperne til en stabil isotop af argon 40 Ar. Forholdet mellem den stabile argon isotop dannet fra henfald og de ustabile kaliumisotoper fortæller forskerne, hvornår tuflaget afkølede og størknede til sten.


Ved at kende datoerne for tuffet kan forskerne så estimere en dato for fossilerne. Fossiler over et specifikt lag antages at være yngre end dette lag, og dem nedenfor er ældre, i overensstemmelse med loven om superposition, et centralt videnskabeligt princip for stratigrafi. Datering af fossilerne bidrager til en klarere tidslinje for udviklingshistorien. Ældre metoder til dating var mere subjektive, ofte en uddannet hypotese baseret på den tilgængelige dokumentation.


Fossilerne i Turkana-regionen kan dog dateres mere præcist, fordi de findes i den sedimentære bjergart mellem daterbare lag af tuf. Selvom radiometrisk datering af tuffet er videnskabeligt gyldigt, eksisterer der stadig vanskeligheder.


Udvidelse af læringen De fossiler, der findes i Turkana-bassinet, understøtter teorien om menneskets evolution og teorien om, at mennesker opstod relativ datering af klippelag Afrika, før de migrerede til andre steder. Overvej alderen og forskellige arter af fossiler fundet i området. Brug din viden om evolutionsteori til at konstruere et argument, der forklarer disse sammenhænge. Undersøg det stratigrafiske søjlediagram. Hvilket forhold ser ud til at eksistere mellem den omtrentlige alder af fossilerne og klippelagene og deres dybde i jorden?


Efter loven om superposition i geologi findes ældre fossiler og klipper i lavere lag end yngre fossiler og klippelag. Tektonisk aktivitet efterlod nogle områder af landet hævet og erosionskræfter fra søen, nærliggende floder og andre former for forvitring af udsatte sten, endda ældre stenlag, som udspring i landskabet. Dette gjorde fossilerne nemmere for forskere at finde. Det vulkanske materiale i tuflag gør det også muligt at få en mere præcis dato for fossilerne.


Kalium-argon-datering er en form for isotopdatering, der almindeligvis bruges i palæontologi. Forskere bruger de kendte naturlige henfaldshastigheder for isotoper af kalium og argon til at finde datoen for klipperne. Den radioaktive isotop omdannes til en mere stabil isotop over tid, i dette tilfælde henfaldende fra kalium til argon.


Hvis videnskabsmænd finder forholdet mellem kalium og argon, fortæller det dem, hvor længe klipperne har eksisteret, og hvor længe isotoperne har været henfaldende. Ved at forstå datoerne for disse klipper kan videnskabsmænd udlede alderen på de nærliggende fossiler. Hvilke vanskeligheder kan palæontologer og arkæologer have, når de forsøger at finde og datere fossiler?


Der er mange relativ datering af klippelag svar, relativ datering af klippelag. Et svar baseret på et almindeligt problem, som videnskabsmænd støder på, er, at fossiler ofte er indkapslet i klipper eller har samme farve, så de smelter sammen med deres omgivelser. Nogle gange vises kun en lille del af et fossil. De kan også blive begravet. På grund af disse relativ datering af klippelag, Felthold skal nøje undersøge deres omgivelser for at finde mulige fossiler.


Fossiler kan også være skrøbelige relativ datering af klippelag fundet i små fragmenter. Arkæologer skal bruge deres dygtighed og tålmodighed til at sætte små stykker sammen igen, som et puslespil. Selvom fossildatering nu er mere videnskabeligt nøjagtigt, kræver det stadig dygtighed og erfaring, da videnskabsmænd er nødt til at foretage veluddannede gæt baseret på ethvert bevis og den tilgængelige datering for lagene omkring fossilerne.


Diagrammet forklarer, at hvert fossil får et bestemt navn, relativ datering af klippelag som KNM-ER Hvorfor er et unikt fossilnavn som dette vigtigt?


Fordi hvert navn er en unik identifikation, hjælper dette videnskabsmænd med at holde styr på, hvor og i hvilken rækkefølge fossiler findes. Ved at gøre dette hjælper palæontologer med at opretholde nøjagtige optegnelser og samle historien om menneskets historie.


I dette eksempel fortæller præfikset "KNM-ER" os den relative placering af, hvor dette fossil blev fundet; dette står for Kenya National Museum-East Rudolf, fra førstnævnte relativ datering af klippelag af Turkana-søen. De medfølgende tal er kronologiske, hvilket betyder, at vores fossil i dette eksempel er det 1. fossil fundet i området. område, hvor to eller flere tektoniske plader bevæger sig væk fra hinanden.


Også kaldet en forlængelsesgrænse. række forkastninger og andre steder med tektonisk aktivitet, der strækker sig fra det sydvestlige Asien til Afrikas Horn. stamme af hominidfamilien relativ datering af klippelag primater, kendetegnet ved oprejst holdning, bipedal bevægelse, stor kraniekapacitet og brug af specialiserede værktøjer. Mennesker er de eneste levende homininer. udsagn eller forslag, der forklarer visse spørgsmål om bestemte fakta.


En hypotese testes for at afgøre, om den er korrekt. atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerne, hvilket giver det en anden atomvægt end andre atomer af samme grundstof. metode til at datere materiale såsom sten, der sammenligner mængden af ​​en naturligt forekommende isotop af et atom og dets henfaldshastigheder. Kaldes også radioaktiv dating.


atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerneisotop, som ikke er radioaktivt eller naturligt henfalder. bevægelse af tektoniske plader, hvilket resulterer i geologisk aktivitet såsom vulkanudbrud og jordskælv. massiv plade af fast klippe bestående af jordens lithosfæreskorpe og øvre kappe, relativ datering af klippelag.


Kaldes også litosfærisk plade. atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerneisotop, som er radioaktivt eller henfalder ved at udsende partikler fra sin kerne. Kaldes også et radionuklid. Lyden, illustrationerne, billederne og videoerne krediteres under medieaktiveret, bortset fra salgsfremmende billeder, som generelt linker til en anden side, der indeholder mediekreditten.


Rettighedsindehaveren for medier er den person eller gruppe, der krediteres. Sean P. O'Connor, BioBlitz uddannelseskonsulent Elizabeth Wolzak, National Geographic Society. Jill Wertheim, National Geographic Society. Craig Feibel Meave Leakey. For information om brugertilladelser, læs venligst vores servicevilkår. Hvis du har spørgsmål om, hvordan du citerer noget på vores hjemmeside i dit projekt eller klasseværelsespræsentation, bedes du kontakte din lærer.


De kender bedst det foretrukne format. Når du henvender dig til dem, skal du bruge sidens titel, URL og den dato, du fik adgang til ressourcen. Hvis et medieaktiv kan downloades, relativ datering af klippelag, en downloadknap vises i hjørnet af mediefremviseren. Hvis der ikke vises nogen knap, kan du ikke downloade eller gemme mediet, relativ datering af klippelag. Teksten på denne side kan udskrives og kan bruges i henhold til vores servicevilkår.


Eventuelle interaktive elementer på denne side kan kun afspilles, mens du besøger vores hjemmeside. Du kan ikke downloade interaktive filer. Stencyklussen er et net af processer, der skitserer, hvordan hver af de tre store bjergarter - magmatisk, metamorfe og sedimentære - dannes og nedbrydes baseret på de forskellige anvendelser af varme og tryk over tid.


For eksempel bliver sedimentær stenskifer til skifer, når varme og tryk tilføres. Jo mere varme og tryk du tilføjer, relativ datering af klippelag, jo længere bjergarten metamorfoser, indtil den bliver til gnejs, relativ datering af klippelag.


Hvis den opvarmes yderligere, vil bjergarten smelte fuldstændigt og omdannes til en magmatisk bjergart. Giv dine elever mulighed for at lære om klippernes cyklus med denne samling af ressourcer.


Den fossile optegnelse hjælper palæontologer, arkæologer og geologer med at placere vigtige begivenheder og arter i den passende geologiske æra. Den er baseret på Superpositionsloven, som siger, at i uforstyrrede klippesekvenser er de nederste lag ældre end de øverste lag.





forenede arabiske emirater hjemmeside dating



Når magmaen rører de allerede eksisterende klipper, kan den bage den tilstødende klippe med dens varme eller kemisk ændre nærliggende klipper gennem migration af væsker fra magmaen. At se på disse tegn vil fortælle dig, at magmaen er yngre end den klippe, den ændrede. De lilla områder på denne sten fra New Jersey Palisades er områder med kontaktmetamorfose.


Sammenlignet med klippen omkring dem er de mere smuldrende på grund af deres eksponering for intens varme. Nu hvor du har disse relative dateringsprincipper i tankerne, kan du finde ud af, i hvilken rækkefølge disse stenenheder blev dannet? Besvar dette spørgsmål i kommentarerne! Marine biologi. Elektroteknik. Computer videnskab. Lægevidenskab. Skrive tutorials. Scenekunst. Visuel kunst. Studieliv. Sprog træning. Standardiserede tests. Online læring. Samfundsvidenskab. Juridiske studier.


Statskundskab. Hvordan fortolker geologer et områdes geologiske historie? Læs mere fra Owlcation. Over tid størknede sedimentet til sten. Knogler fra gamle mennesker, vores hominin-forfædre og andre dyrearter blev begravet i sedimentet og blev til sidst fossiliseret og bevaret i klipperne.


I Koobi Fora-formationen er bånd af sedimentær klippe blandet med lag af tuf, et tegn på tider, hvor tektonisk og vulkansk aktivitet dominerede landskabet. Typisk falder asken, pimpstenen og andre materialer, der spyer fra vulkaner, enten direkte tilbage til jorden eller bliver båret væk af luftstrømme eller floder og vandløb. Dette vulkanske stof bundfældes til sidst og komprimeres med tiden til en speciel type sedimentær bjergart kaldet tuf.


Tektonisk aktivitet har haft andre indvirkninger på forskningen i Koobi Fora-regionen. Under den pliocæne geologiske epoke 5. Dette gjorde det muligt for erosionskræfter at afsløre sten, der blev begravet for længe siden. Disse processer afslørede også fossilerne begravet i disse lag af sten. Lagene af vulkansk sten er ekstremt vigtige for at rekonstruere historien om Turkana-bassinet, fordi de giver forskere mulighed for at beregne alderen på hominin-fossiler fundet i regionen.


Det vulkanske materiale i tuf er velegnet til radiometrisk datering, som bruger kendte henfaldshastigheder for specifikke ustabile isotoper til at bestemme alderen på den sten, der indeholder den isotop. Feltspatkrystaller fundet i tuflagene indeholder en ustabil isotop af kalium, der kan bruges til denne dateringsmetode. Arkæologiområdet bruger ofte kulstofisotoper, som er meget mere almindelige, men palæontologiområdet bruger ofte en kalium-argon-dateringsteknik, fordi den kan bruges til at datere meget ældre stenmateriale.


Over tid henfalder den ustabile kaliumisotop 40 K fra klipperne til en stabil isotop af argon 40 Ar. Forholdet mellem den stabile argon isotop dannet fra henfald og de ustabile kaliumisotoper fortæller forskerne, hvornår tuflaget afkølede og størknede til sten.


Ved at kende datoerne for tuffet kan forskerne så estimere en dato for fossilerne. Fossiler over et specifikt lag antages at være yngre end dette lag, og dem nedenfor er ældre, i overensstemmelse med loven om superposition, et centralt videnskabeligt princip for stratigrafi. Datering af fossilerne bidrager til en klarere tidslinje for udviklingshistorien.


Ældre metoder til dating var mere subjektive, ofte en uddannet hypotese baseret på den tilgængelige dokumentation. Fossilerne i Turkana-regionen kan dog dateres mere præcist, fordi de findes i den sedimentære bjergart mellem daterbare lag af tuf. Selvom radiometrisk datering af tuffet er videnskabeligt gyldigt, eksisterer der stadig vanskeligheder. Udvidelse af læringen De fossiler, der findes i Turkana-bassinet, understøtter teorien om menneskets evolution og teorien om, at mennesker opstod i Afrika, før de migrerede til andre steder.


Overvej alderen og forskellige arter af fossiler fundet i området. Brug din viden om evolutionsteori til at konstruere et argument, der forklarer disse sammenhænge. Undersøg det stratigrafiske søjlediagram. Hvilket forhold ser ud til at eksistere mellem den omtrentlige alder af fossilerne og klippelagene og deres dybde i jorden? Efter loven om superposition i geologi findes ældre fossiler og klipper i lavere lag end yngre fossiler og klippelag.


Tektonisk aktivitet efterlod nogle områder af landet hævet, og erosionskræfter fra søen, nærliggende floder og andre former for forvitring af udsatte sten, endda ældre stenlag, som udspring i landskabet. Dette gjorde fossilerne nemmere for forskere at finde. Det vulkanske materiale i tuflag gør det også muligt at få en mere præcis dato for fossilerne. Kalium-argon-datering er en form for isotopdatering, der almindeligvis bruges i palæontologi.


Forskere bruger de kendte naturlige henfaldshastigheder for isotoper af kalium og argon til at finde datoen for klipperne. Den radioaktive isotop omdannes til en mere stabil isotop over tid, i dette tilfælde henfaldende fra kalium til argon. Hvis videnskabsmænd finder forholdet mellem kalium og argon, fortæller det dem, hvor længe klipperne har eksisteret, og hvor længe isotoperne har været henfaldende.


Ved at forstå datoerne for disse klipper kan videnskabsmænd udlede alderen på de nærliggende fossiler. Hvilke vanskeligheder kan palæontologer og arkæologer have, når de forsøger at finde og datere fossiler? Der er mange mulige svar. Et svar baseret på et almindeligt problem, som videnskabsmænd støder på, er, at fossiler ofte er indkapslet i klipper eller har samme farve, så de smelter sammen med deres omgivelser. Nogle gange vises kun en lille del af et fossil.


De kan også blive begravet. På grund af disse egenskaber skal feltbesætninger omhyggeligt undersøge deres omgivelser for at finde mulige fossiler.


Fossiler kan også være skrøbelige eller findes i små fragmenter. Arkæologer skal bruge deres dygtighed og tålmodighed til at sætte små stykker sammen igen, som et puslespil. Selvom fossildatering nu er mere videnskabeligt nøjagtigt, kræver det stadig dygtighed og erfaring, da videnskabsmænd er nødt til at foretage veluddannede gæt baseret på ethvert bevis og den tilgængelige datering for lagene omkring fossilerne.


Diagrammet forklarer, at hvert fossil får et specifikt navn, såsom KNM-ER Hvorfor er et unikt fossilnavn som dette vigtigt? Fordi hvert navn er en unik identifikation, hjælper dette videnskabsmænd med at holde styr på, hvor og i hvilken rækkefølge fossiler findes.


Ved at gøre dette hjælper palæontologer med at opretholde nøjagtige optegnelser og samle historien om menneskets historie. I dette eksempel fortæller præfikset "KNM-ER" os den relative placering af, hvor dette fossil blev fundet; dette står for Kenya National Museum-East Rudolf, fra det tidligere navn på Lake Turkana. De medfølgende tal er kronologiske, hvilket betyder, at vores fossil i dette eksempel er det 1. fossil fundet i området.


område, hvor to eller flere tektoniske plader bevæger sig væk fra hinanden. Også kaldet en forlængelsesgrænse. række forkastninger og andre steder med tektonisk aktivitet, der strækker sig fra det sydvestlige Asien til Afrikas Horn.


stamme af hominidfamilien af ​​primater, kendetegnet ved oprejst kropsholdning, bipedal bevægelse, stor kraniekapacitet og brug af specialiserede værktøjer. Mennesker er de eneste levende homininer. udsagn eller forslag, der forklarer visse spørgsmål om bestemte fakta. En hypotese testes for at afgøre, om den er korrekt. atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerne, hvilket giver det en anden atomvægt end andre atomer af samme grundstof.


metode til at datere materiale såsom sten, der sammenligner mængden af ​​en naturligt forekommende isotop af et atom og dets henfaldshastigheder. Kaldes også radioaktiv dating. atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerneisotop, som ikke er radioaktivt eller naturligt henfalder. bevægelse af tektoniske plader, hvilket resulterer i geologisk aktivitet såsom vulkanudbrud og jordskælv.


Geologer anvender en håndfuld simple principper i relativ aldersdatering; to af de vigtigste af disse er principperne for superposition og tværgående relationer. Et tredje nøgleprincip - faunal succession - gennemgås i afsnit 3. Ligesom uniformitarisme er geologiens centrale underliggende antagelse, er videnskabens mest grundlæggende princip superposition, udviklet af den danske anatom Nicholas Steno i det 17. århundrede.


Portræt af Nicholas Steno public domain; Wikimedia Commons. Superpositionsprincippet er enkelt, intuitivt og er grundlaget for relativ aldersdatering. Den siger, at klipper placeret under andre klipper er ældre end klipperne ovenfor. Billedet nedenfor viser en sekvens af ~ Ma-klipper i devonalderen, blotlagt ved det storslåede vandfald ved Taughannock Falls State Park i det centrale New York.


Klipperne nær bunden af ​​vandfaldet blev aflejret først, og klipperne ovenfor er efterfølgende yngre og yngre. Taughannock Falls nær Trumansburg, New York, der illustrerer superpositionsprincippet. Billede af Jonathan R.


Dette værk er licenseret under en Creative Commons Attribution-ShareAlike 4. Superposition observeres ikke kun i klipper, men også i vores daglige liv. Overvej affaldet i din køkkenaffaldsspand. Affaldet i bunden blev smidt ud tidligere end skraldet, der ligger over det; affaldet i bunden er derfor ældre og sandsynligvis mere ildelugtende! Eller tænk på en stak gamle magasiner eller aviser, der kan ligge i dit hjem eller garage: højst sandsynligt har aviserne i bunden af ​​bunken datoer på dem, der er ældre end aviserne øverst i bunken.


Billedet nedenfor er taget i Volcano National Park på Big Island of Hawaii. Brug superposition til at bestemme, hvad der er ældre: vejen eller lavastrømmen? Hvordan ved du det? Et fotografi fra Volcano National Park, Big Island of Hawaii.


Princippet om tværgående sammenhænge siger, at en bjergart eller et andet geologisk træk, såsom en forkastning, der skæres af en anden bjergart eller træk, skal være ældre end den bjergart eller træk, der udfører skæringen. Forestil dig at skære en skive brød fra et helt brød. På grund af tværgående forhold er udskæringen, der adskiller skiven fra resten af ​​brødet, yngre end selve brødet, brødet skulle eksistere, før det kunne skæres.


Når de undersøger klipper i marken, observerer geologer almindeligvis træk såsom magmatiske indtrængen eller forkastninger, der skærer gennem andre klipper. Fordi disse funktioner er dem, der skærer, ved vi, at de er yngre end de sten, de skærer i. Tag et kig på fotografierne nedenfor, som viser kantstenen af ​​en vej i et kvarter i Hollister, Californien.


Du kan se, at kantstenen er forskudt: den nederste halvdel flugter ikke med den øverste halvdel. Som det viser sig, løber den berømte San Andreas-forkastning under kantstenen på dette sted, hvilket har forårsaget, at kantstenen er brækket og forskudt. Vi ved, at kantstenen oprindeligt var lige, da den først blev bygget. Fejlen skærer kantstenen over og er dermed yngre end selve kantstenen.


En kantsten i Hollister, Californien, der er opvejet af San Andreas-fejlen. Tegneserien nedenfor viser en imaginær sekvens af klipper og geologiske begivenheder mærket A-I.

No comments:

Post a Comment